Február 2022

02.02.2022 | 18:00 | Streda

ADA (Lamb) // SCANDI

Mysteriózna islandská balada o dare materskej lásky, ktorý sa môže ľahko zmeniť v najstrašnejšie prekliatie. Maria a Ingvar vlastnia ovčiu farmu kdesi na zabudnutom cípe Islandu. Ich život plynie v pokojnej rutine práce a odpočinku. Každý rok je o niečo lepší ako ten predchádzajúci, alebo sa v tom aspoň manželia utvrdzujú. Niečo medzi nimi ale zostáva nevyslovené, niečo bolestne chýba. Snažia zmieriť so stratou, na ktorú zdanlivo neexistuje liek. Divoká islandská krajina im ale nečakane ponúkne riešenie v podobe bytosti, ktorá dostane meno Ada. Je to dar, alebo prekliatie?

(Island, Švédsko, Poľsko, 2020, 106´3 € / 5 €) // UKÁŽKA // ČSFD

02.02.2022 | 20:00 | Streda

UTIECŤ // SCANDI

Výnimočný animovaný dokument je skutočným príbehom sebapoznávania muža, ktorého blížiace sa uzavretie manželstva prinúti po prvýkrát odhaliť skrývanú minulosť. Uznávaný 36-ročný akademik, zápasí s tajomstvom, ktoré skrýva už 20 rokov. Obáva sa, že mu môže zničiť život, ktorý si vybudoval pre seba a svojho budúceho manžela. O svoj príbeh mimoriadnej cesty detského utečenca z Afganistanu sa zväčša prostredníctvom animácie po prvýkrát podelí so svojim blízkym priateľom – s režisérom tohto mimoriadneho filmu. Zdá sa, že iba pri konfrontácii s minulosťou je možné vytesať budúcnosť – a až keď prestaneme utekať pred tým, kým sme, nájdeme pravý význam domova. Európska filmová akadémia ocenila film najvyššími cenami – Najlepší európsky animovaný film a zároveň Najlepší európsky dokumentárny film roku 2021. 

(PREDPREMIÉRA! Dán.-Franc.-Švéd.-Nór, 2021, 93´, 3 € / 5 €)  // UKÁŽKA // ČSFD

08.02.2022 | 19:00 | Utorok

Snow Film Fest 2021

Pásmo špičkových filmov o zimných športoch a dobrodružstve prichádza aj do Nitry s tým najlepším výberom zo zahraničných festivalov i domácej produkcie. (117 minút, vstupné 5€)

K2: The Impossible descent (K2: nemožný zostup)                 

(Poľsko,2020, 66´)
Dobrodružstvo, ktoré začína tam, kde iné expedície končia. 22. júla 2018 si poľský skialpinista nasadil lyže vo výške 8611 m.n.m., aby prepísal históriu. Andrzej Bargiel ako prvý na svete dokázal zísť z vrcholu K2 na lyžiach – druhej najvyššej hory sveta, ktorá má na konte najviac neúspešných pokusov o zdolanie.

Float to Ski

(USA, 2020, 18´)
Middle Fork Salmon River v Idahu nie je rieka, na ktorú jazdia zástupy vodákov a svahy tirtisícoviek nad jej kaňonom nie sú bežná destinácie, kam mieria lyžiari na výpravy…

Záchranári (Hors Piste)                                                  

(Francúzsko, 2018, 6´)
Animovaný krátky film o dvoch nie najlepších záchranároch horskej služby. Zranený lyžiar má teda šťastie v nešťastí, že sa dostal do rúk práve im. Zrovna dnes ako na potvoru nejde všetko tak, ako by malo.

Viktor                                                                            

(Slovensko, 2019, 21´)                                                 
Mladý Viktor Beránek bol tak trochu rebel. Protirežimové názory a túžba po slobode ho doviedli až do Tatier, stal sa nosičom. Od roku 1969 vystriedal rad tatranských chát, ale skutočným domovom sa mu stala Chata pod Rysmi…

09.02.2022 | 18:00 | Streda

NAJKRAJŠÍ CHLAPEC NA SVETE // SCANDI

V roku 1970 precestoval filmár Luchino Visconti celú Európu, hľadajúc dokonalého chlapca, ktorý by zosobnil absolútnu krásu v jeho filmovej adaptácii románu Thomasa Manna Smrť v Benátkach. V Štokholme objavil Björna Andrésena, hanblivého 15-ročného tínedžera, ktorému priniesol zo dňa na deň svetovú slávu. Björn strávil krátku, ale intenzívnu časť búrlivej mladosti medzi benátskym Lidom, Londýnom, filmovým festivalom v Cannes a vzdialeným Japonskom. Päťdesiat rokov po premiére filmu nás Björn vezme na pozoruhodnú cestu, utvorenú z jeho osobných spomienok, dejín kinematografie, poľnej slávy i tragických udalostí. Možno je to Björnov posledný pokus vrátiť svoj život do starých koľají.

(PREDPREMIÉRA! Švédsko, 2020, 98´, 3 € / 5 €)  // UKÁŽKA // ČSFD

09.02.2022 | 20:00 | Streda

PROJEKT Z // SCANDI

Skupina študentov filmu vezme troch nezamestnaných hercov do nepoužívaného motela v nórskych horách, aby nakrútili zombie film. Ich fikcia sa odrazu mení na realitu, keď začne filmový pľac terorizovať neznámy tvor. Hororová komédia z horského prostredia.

(PREMIÉRA! Nórsko, 2021, 85´, 3 € / 5 €)  // UKÁŽKA // ČSFD

16.02.2022 | 18:00 | Streda

POVOZNÍK SMRTI // SCANDI

Vrcholné dielo švédskej nemej kinematografie nakrútil Victor Sjöström, ktorý vzdal hold literárnej predlohe Selmy Lagerlöfovej. Výnimočné existenciálne dielo uvažuje o zmysle a hodnote našich činov. Povozník jazdí svetom a zbiera duše mŕtvych. Na Silvestra si môže nájsť svojho náhradníka a objaví zbitého Davida – alkoholika a tyrana vlastnej rodiny. Tesne pred polnocou však nastáva zvrat… Film sa navždy preslávil predovšetkým pôsobivým používaním dvojexpozície a retrospektívne rozprávaným príbehom.

(Švédsko, 1921, 105´, 3 € / 5 €)  // UKÁŽKA // ČSFD

16.02.2022 | 20:00 | Streda

OCEĽOVÉ DÁMY // SCANDI

Road-movie komédia, v ktorej vek už nie je ani číslo. 75-ročná Inkeri „udrela“ svojho muža panvicou a chcela by ho pochovať v záhrade. Aj pri očakávaní života vo väzení je ešte vždy čas žiť – konečne. Čo takto splniť si svoje dávne sny poriadnou seniorskou babskou jazdou? Cestovanie po Fínsku je plné šarmantných stopárov, spomienok i hriešneho tanca…

(PREMIÉRA! Fínsko, 2020, 92´, 3 € / 5 €)  // UKÁŽKA // ČSFD

23.02.2022 | 18:00 | Streda

NINJA BABY // SCANDI

Človek mieni, sex mení! Keď mladá Rakel zistí, že je tehotná po nie až takej romantickej jednorazovke, jej svet sa mení. Jej priateľ, ktorý nie je otcom, je v pohode s tým, že Rakel čaká dieťa. Na toto však nie je pripravená. A práve vtedy sa objaví Ninjababy – animovaná postavička, ktorá robí Rakel z každodenného života peklo. Európska filmová akadémia (EFA) film ohodnotila ako najlepšiu európsku komédiu roku 2021!!!

(Nórsko, 2021, 103´, 3 € / 5 €) // UKÁŽKA // ČSFD

23.02.2022 | 20:00 | Streda

SLALOM

Dospievajúca Lyz má pred sebou žiarivú kariéru vo vrcholovom športe. Talentovaná zjazdová lyžiarka prichádza do vyhláseného tréningového kempu, ktorý vedie charizmatický Fred, tvrdý, ale pozorný tréner. Pre Lyz, ktorá pochádza z rozvrátenej rodiny a má veľmi problematický vzťah s matkou, je pohľadný zrelý tréner vzorom… Aktuálna športová dráma pojednáva aj o probléme toxických vzťahov a zneužitej dominancie. Režisérka Charlene Favier zručne spája závratný pocit z ovládnutia príkreho svahu s citlivou sondou do intimity dospievajúce ženy.

(Belgicko – Franc., 2020, 92´, 3 € / 5 €) // UKÁŽKA // ČSFD