Marec 2022

01.03.2022 | 19:00 | Utorok

Schopnosť konať zázraky vynesie charizmatickej Benedette koncom 17. storočia výsadné postavenie v kláštore v Toskánsku. Keď jej slabosť pre mladú a živelnú Bartolomeu prerastie do nespútanej vášne, začína sa hra plná intríg siahajúca do vyšších poschodí talianskej cirkvi. Historická erotická dráma Paula Verhoevena (Základný inštinkt) bola nakrútená podľa skutočného príbehu. Film bol uvedený v súťaži na MFF Cannes 2021. Prístupné od 18 rokov!!!

(Francúzsko, 2021, 131´, 3 € / 5 €) // UKÁŽKA // ČSFD

02.03.2022 | 18:00 | Streda

Ako by mala vyzerať mužská sila v 21. storočí? Kamil Fila je otec, filmový publicista, zástanca progresívnych hodnôt a rodovej rovnosti. Vo virtuálnom priestore vystupuje ako neúnavný diskutér a bojovník za spravodlivejšiu spoločnosť, v súkromí prežíva bolestné rozpory medzi presvedčením a konaním. Filmová fikcia a skutočný život sa vzájomne zrkadlia a Kamil hľadá svoje lepšie ja medzi kinosálou, posilňovňou a milostnými vzťahmi. Ako sa stať lepšou verziou samého seba vo chvíli, kedy sa strácame vo vlastnom živote? Dokument Martina Marečka zachytáva päť náročných rokov v živote Kamila Filu, počas ktorých čelí partnerským problémom, depresiou aj hraničným fyzickým experimentom na vlastnom tele. Výsledkom je ničivo úprimná spoveď o vnútornom konflikte a kríze stredného veku, ale aj obecnejšia reflexia premien a podôb maskulinity nového milénia.

(Česko, 2021, 92´, 3 € / 5 €)  // UKÁŽKA // ČSFD

02.03.2022 | 20:00 | Streda

Helsinki 1945. Koniec vojny prináša maliarke Tove Jansson nový pocit umeleckej a spoločenskej slobody. Zatiaľ čo svoje umelecké ambície sústreďuje na maľovanie, očarujúce príbehy muminovských postavičiek jej prinášajú celosvetovú slávu a finančnú slobodu. Jej túžba po slobode je však vystavená skúške, keď stretne divadelnú režisérku Vivicu, ktorá v nej roznieti elektrizujúcu a pohlcujúcu lásku. V čase, keď začína nachádzať svoju umeleckú identitu, objavuje aj pravú lásku… Skutočný životopisný príbeh o hľadaní vlastnej cesty a slobody.

(Fínsko-Švédsko, 2020, 103´, 3 € / 5 €)  // UKÁŽKA // ČSFD

08.03.2022 | 19:00 | Utorok

Dve nastávajúce matky, Janis a Ana, sa stretávajú v nemocničnej izbe, kde sa pripravujú na pôrod. Obe sú nezadané a obe otehotneli neplánovane. Štyridsiatnička Janis je z náhodného počatia nadšená a na bábätko sa teší. Tínedžerka Ana je vydesená, kajúcna a traumatizovaná. Obe ženy si krátia čas spoločným prechádzaním po dlhých nemocničných chodbách. Janis sa snaží Anu povzbudzovať a upokojovať. Tých pár povedaných viet, ktoré si počas niekoľkých hodín vymenia, vytvorí medzi nimi veľmi úzke puto. Netušia, že ich náhodné stretnutie sa skomplikuje a zásadným spôsobom zmení ich životy… Nový film Pedra AlmodóvaraPenélope Cruz v hlavnej úlohe.

(Španielsko, 2021, 120´, 3 € / 5 €) // UKÁŽKA // ČSFD

09.03.2022 | 18:00 | Streda

Dobrodružstvo objavovania opustených stavieb sa mení v dobrodružstvo skúmania slovenskej histórie. Industriálne stavby majú svoj nezameniteľný pôvab a gráciu. Staré fabriky, pivovary, vodojemy, mlyny, vlakové stanice, kultúrne domy, či kúpele neodmysliteľne patria do slovenskej krajiny a obrazu našich miest. Často však končia ako zabudnuté, vyrabované objekty bez dverí a okien, ktoré tu zostali z dávnych vekov. Pritom sú jedinečnou kronikou premien Slovenska v 20. storočí. Výber troch nových častí zo známeho dokumentárneho cyklu. Michalovský Černobyľ (o nedostavanom sídlisku v Michalovciach, réžia: Paula Reiselová, Príbeh Meriny (o významnom textilnom závode v Trenčíne, réžia: Jana Mináriková a Dušan Bustin) a Projekt 566 sedadiel (o populárnom kine Družba v Košiciach, réžia: Marek Moučka). PROJEKCIA ZA OSOBNEJ ÚČASTI autorov časti Príbeh Meriny.

(Slovensko, 2021, 78´, 3 € / 5 €)

09.03.2022 | 20:00 | Streda

VRÚCNE FILMOVÉ OBJATIE. Život trochu osamelého rozhlasového novinára Johnnyho (Joaquin Phoenix) sa na moment zastaví, keď sa musí postarať o svojho malého a podivínského synovca Jesseho. Spoločne sa vydávajú na cestu krížom Spojenými štátmi. Medzi New Yorkom a New Orleans sa rodí nevšedné priateľstvo, ktoré oboch ovplyvní na celý život…

(USA, 2021, 108´, 3 € / 5 €) // UKÁŽKA // ČSFD

15.03.2022 | 19:00 | Utorok

Filmová adaptácia slávneho románu Honoré de Balzaca. Lucien je mladý neznámy básnik 19. storočia vo Francúzsku. Do svojho života vkladá veľké nádeje a ambície. Opúšťa rodinnú tlačiareň v rodnom kraji, aby skúsil šťastie v Paríži po boku svojej ochrankyne. V tomto úžasnom meste sa čoskoro ocitá vydaný napospas vlastnému osudu a postupne objavuje zákulisie sveta zisku a pretvárky. Ľudská komédia, v ktorej je možné všetko kúpiť a predať: literatúru aj tlač, politiku aj city, povesť aj dušu. Lucien bude milovať, bude trpieť a prežije svoje ilúzie.

(Fran.-Belg., 2021, 144´, 3 € / 5 €) // UKÁŽKA // ČSFD

16.03.2022 | 18:00 | Streda

Japonský fantastický animovaný film pre všetky generácie rozpráva aktuálny príbeh o hľadaní seba samého. Hrdinka Suzu je 17-ročné dievča žijúce v malej dedinke so svojim otcom. Kvôli tragickej udalosti v minulosti je však Suzu iba „tieňom seba samej“. Všetko sa však zmení, keď vstúpi do virtuálneho sveta aplikácie „U“, kde sa denne pohybujú miliardy používateľov. Tu už nie je obyčajnou Suzu, ale BELLE – svetoznáma speváčka, ktorá si všetkých podmanila svojim hlasom. Stretáva tu aj tajomné stvorenie a spoločne sa vydávajú na cestu dobrodružstva výziev a lásky v snahe zistiť, kým skutočne sú.

(Japonsko, 2021, 122´, 3 € / 5 €) // UKÁŽKA // ČSFD

16.03.2022 | 20:15 | Streda

Ukrajina, jeseň 2013. Pätnásťročná vrcholová gymnastka Oľga má pred sebou tréningový pobyt vo Švajčiarku (krajine svojho otca), ktorý znamená zásadný krok v jej kariére. Politická situácia na Ukrajine sa však vyostruje, Oľgina matka sa ako aktivistická novinárka pridáva k demonštrujúcim a podobne aj Oľgina kamarátka Saša. Ako riešiť túto úzkosť a rozpoltenosť?

(Franc.-Švajč.-Ukrajina, 2021, 85´, 3 € / 5 €) // UKÁŽKA // ČSFD

23.03.2022 | 17:30 | Streda

Léa Seydoux v hlavnej úlohe komediálnej drámy o živote hviezdnej televíznej novinárky, uviaznutej v špirále udalostí, ktoré zapríčinia jej pád. Nový film Bruna Dumonta sa snaží vytvoriť paralelu medzi osobnou a verejnou krízou mladej ženy a obrazom súčasného Francúzska. Zároveň je satirou na tému spracúvania informácií televíznymi médiami…

(Francúzsko, 2021, 133´, 3 € / 5 €) // UKÁŽKA // ČSFD

23.03.2022 | 20:00 | Streda

Jedna noc, jeden bar. Ospalý večierok hercov po predstavení naruší návšteva nezvaného hosťa. Namol opitý ruský dôstojník prišiel predať kanister armádneho bezníznu, ale „obchod“ sa vzrhne na závody v pití vodky… atmosféra hustne spolu s cigaretovým dymom, charaktery sa lámu, Rus sa skvele baví. Hra sa mení na pascu, hrdinovia na zbabelcov a zbabelci na hrdinov. A z okupovaného baru vedie iba jediná cesta – revolúcia! Po tomto žúre nikto nezostane, kým bol predtým. Česká filmová kritika udelila filmu ceny za najlepší film, scenár a réžiu za rok 2021.

(Česko, 2021, 93´, 3 € / 5 €) // UKÁŽKA // ČSFD

29.03.2022 | 19:00 | Utorok

Atmosférická snímka plná tajomstiev a hľadania ľudského porozumenia. Júsuke Kafuku je slávny divadelný herec a režisér, ktorý sa vyžíva v riadení svojho červeného Saabu 900. Počas angažmá na festivale v Hirošime musí túto radosť nedobrovoľne prenechať mladej málovravnej vodičke Misaki. Obaja na skúšobných jazdách nečakane zistia, že ich spája nielen záľuba v riadení. Spolu nájdu spôsob, ako sa vyrovnať so svojimi traumami a pocitmi viny, a ísť ďalej. Filmová adaptácia poviedky Harukiho Murakamiho získala celý rad ocenení, vrátane Ceny za najlepší scenár v Cannes či Zlatý glóbus. Film má na svojom konte štyri nominácie na Oscara v kategóriách: najlepší film, réžia, adaptovaný scenár a najlepší cudzojazyčný film.

(Japonsko, 2021, 179´, 3 € / 5 €) // UKÁŽKA // ČSFD

30.03.2022 | 18:00 | Streda

KRÍŽOVÁ VÝPRAVA // CRÈME DE LA CRÈME

Abel a Marianne zistia, že ich trinásťročný syn Joseph tajne predal ich najcennejší majetok. Rýchlo pochopia, že Joseph nie je jediný, kto sa snaží financovať záhadný projekt – ide o stovky detí, zapojených doň po celom svete. Ich poslaním je zachrániť planétu. Autorská komédia herca, scenáristu a režiséra Louisa Garrela.

(Francúzsko, 2021, 67´, 3 € / 5 €) // UKÁŽKA // ČSFD

30.03.2022 | 18:00 | Streda

„Ako zmiznúť“ je animovaný protivojnový film v pravom zmysle slova, ktorý hľadá možnosti mieru na tom najnepravdepodobnejšom mieste – v online bojovej hre. Je to pocta neposlušnosti a dezercii – v digitálnej aj reálnej vojne. Hyperrealistická grafika malebných vojnových scenérií hry „Battlefield V“ sa stáva kulisou pre esejistické rozprávanie. Film sa točí okolo histórie dezertérov – kapitoly ľudských dejín, ktorá ostáva zahalená rúškom tajomstva. Performancie a tvorivé zásahy skúmajú rozsah a hranice mašinérie audiovizuálnej zábavy.

(Rakúsko, 2020, 21´, UKÁŽKA // ČSFD

Dokumentárny film Francesca Montagnera. Džabir, Usama a Useir sú traja mladí bosnianski bratia, ktorí vyrastajú v pastierskej rodine v tieni svojho otca Ibrahima, prísneho radikálneho islamského kazateľa. Keď Ibrahima odsúdia na dva roky väzenia za účasť vo vojne a terorizmus, traja bratia zrazu zostanú sami. Absencia otcových požiadaviek a prísnych príkazov im radikálne zmení život. Objavujú novonadobudnutú slobodu na neľahkej ceste k dospelosti. Ich odlišné povahy sa nám vyvíjajú pred očami a bratia sa dostávajú do vzájomného konfliktu, zároveň sa však zbližujú viac než kedykoľvek predtým. Bratstvo je intímnym skúmaním prechodu z mladosti do dospelosti, hľadania identity, nachádzania lásky a seba samého.

(Česko – Taliansko, 2021, 97´, 3 € / 5 €) // UKÁŽKA // ČSFD