Apríl 2022

05.04.2022 | 19:30 | Utorok

Českou filmovou a televíznou akadémiou, českými filmovými kritikmi i divákmi bol film ocenený ako NAJLEPŠÍ DOKUMENT ROKU. Čo znamená život? Že srdce bije a pľúca dýchajú? Lekári Ondrej a Katarína sa pri svojej práci často dotýkajú nedotknuteľného. Priekopníci nemocničnej paliatívnej terapie otvárajú v unikátnom dokumente Adély Komrzý témy, ktoré z našich životov v podstate zmizli. V prostredí robotickej medicíny a zbožšťovaných bielych plášťov orientujúcich sa na chorobu ako takú, sa do pozornosti vracia človek. V intímnych rozhovoroch lekári so svojimi pacientmi hľadajú odpovede na otázku, na ktorú sa v nemocniaciach, kde život končí pre väčšinu ľudí, bohužiaľ zabúda: „Ako žiť dobrý život aj s chorobou?” Film zaznamenáva tri roky na Oddelení paliatívnej starostlivosti v pražskej nemocnici. Tím odborníkov pomáha pacientom nájsť riešenia a urobiť rozhodnutie, ktoré pre nich v dobe nekonečných možností umelého predlžovania života môže byť správne.

PO SKONČENÍ PROJEKCIE – beseda s MADLOU RJABININOVOU – spoluzakladateľkou Hospicu u Bernadetky v Nitre.

(Česko, 2022, 76´, 3 € / 5 €) // UKÁŽKA // ČSFD

06.04.2022 | 19:30 | Streda

Ako by ste sa správali, keby ste išli vo vlaku, ktorý nikto neriadi? Odpoveď na túto otázku hľadá Jiří Havelka vo svojej novej situačnej komédii. Ústrednú mimoriadnu udalosť spôsobí rušňovodič, ktorý neplánovane zastaví uprostred polí a vystúpi z vlaku, aby vyriešil drobný technický problém. Bohužiaľ zastavil v miernom protisvahu a vlak mu ujde. Samospádom a tam, odkiaľ vyšiel. Zarozprávaní cestujúci ocenia, že zase idú, ale čoskoro si uvedomia, že zlým smerom. Hlasno protestujú a dožadujú sa informácií. Kabína rušňovodiča je zamknutá a nikto sa spoza dverí neozýva. Medzi pasažiermi sa šíria prvé náznaky paniky. Kontakt s okolím prostredníctvom mobilných telefónov zlyháva a nepomáha ani zúfalý krik z okien…

(Česko, 2022, 102´, 3 € / 5 €) // UKÁŽKA // ČSFD

12.04.2022 | 19:30 | Utorok

Čoskoro tridsaťročná Julie stále hľadá svoje miesto vo svete a experimentuje, zatiaľ čo jej starší priateľ Aksel by sa rád usadil a začal novú životnú etapu. Veci sa skomplikujú, keď zvedavá Julia prenikne na večierok, na ktorom stretne mladého a okúzľujúceho Eivinda… Film na pomedzí drámy a komédie rozpráva vtipne, pravdivo a s citom o vzťahoch a živote v čase, keď môžeme mať takmer nekonečné možnosti… Za hlavnú úlohu v diváckom hite tohtoročného festivalu v Cannes si Renate Reinsve odniesla cenu pre Najlepšiu herečku a snímka získala nomináciu na Oscara za najlepší pôvodný scenár a zahraničný film.

(Nórsko, 2021, 121´, 3 € / 5 €) // UKÁŽKA // ČSFD

13.04.2022 | 19:30 | Streda

Šéfkuchárovi Andymu ešte ani nezačala smena a už nestíha. Jeho reštaurácia je prebookovaná, kuchyňou čmuchá nespokojný kontrolór a do toho všetkého na večeru dorazí aj kuchárska ikona s uznávanou food-kritičkou. Jednozáberová jazda hektickým večerom začína… Famózny Stephen Graham v hlavnej úlohe filmu o všetkých, ktorým sa pod ťažobou profesijného stresu niekedy zavarí hlava.

(Veľká Británia, 2021, 92´, 3 € / 5 €) // UKÁŽKA // ČSFD

19.04.2022 | 19:30 | Utorok

Philip je slávny americký spisovateľ, žijúci v Londýne. V tomto exile načúva ženám. Študentka, ktorú miloval v inom živote, bývalá milenka zavretá v newyorkskej nemocnici a jeho súčasná londýnska milenka, ktorá za ním pravidelne chodí do kancelárie. Tu sa milujú, hádajú, stretávajú a celé hodiny sa rozprávajú o ženách v jeho živote, o sexe, antisemitizme, literatúre a vernosti sebe samému… Léa Seydoux a Denis Podalydès v hlavných úlohách milostnej drámy – adaptácie odvážneho autobiografického románu držiteľa Pulitzerovej ceny Philipa Rotha.

(Francúzsko, 2021, 105´, 3 € / 5 €) // UKÁŽKA // ČSFD

20.04.2022 | 19:30 | Streda

Každý si myslí, že sa snažím stať sa chlapcom. Ale nie. Ja chcem byť iba Gabi.“ Gabi nezapadá do škatuliek vytvorených spoločnosťou. Medzi chlapcami a dievčatami nevníma veľký rozdiel. Podľa toho sa, napriek rodovým normám, oblieka a vyjadruje. U svojej matky Tracy a nevlastného otca Thomasa nachádza pochopenie a podporu. Po opustení liberálneho Štokholmu a presťahovaní sa do menšieho mesta však zisťuje, že všetci ľudia nie sú rovnako chápaví. S nástupom puberty navyše okrem kolektívu prestáva rozumieť aj vlastnému telu. Časozberný dokument v priebehu piatich formatívnych rokov skladá z intímnych každodenných okamihov citlivý portrét dieťaťa, ktoré opúšťa svet hier a hľadá identitu a prijatie.

(Švédsko – Nórsko, 2021, 71´, 3 € / 5 €) // UKÁŽKA // ČSFD

26.04.2022 | 19:30 | Utorok

Miroslav Krobot, Táňa Pauhofová, Alexandra Borbély, Zuzana Kronerová, Oldřich Kaiser a ďalší v tragikomédii Martina Šulíka. Jozef je spisovateľ, ktorý jedného dňa získa nečakanú schopnosť – mimoriadny sluch v podobe zajačích uší. Ten mu umožňuje výborne počuť nielen hlasy ďalších ľudí, ale predovšetkým ich myšlienky… Stretnutie cudzích a vlastných predstáv o sebe samom otvorí Jozefovi oči. Keď mu potom jeho mladá priateľka oznámi, že s ním čaká dieťa, Jozef vie, že je to jeho posledná šanca, ako si usporiadať doterajší život a narovnať rodinné vzťahy. Tragikomédia o mužovi, ktorému sa život prevráti zo dňa na deň je rozprávaním o našich predstavách o živote, aké môžu byť niekedy mylné a zároveň smutné aj komické. Film získal 11 nominácií na Českého leva!

(Slovensko – Česko, 2020, 104´, 3 € / 5 €) // UKÁŽKA // ČSFD

27.04.2022 | 20:00 | Streda

Nový film režiséra Olma Omerzu s desiatimi nomináciami na Českého leva patrí medzi tie najlepšie filmy minulého roku. Prepletá komplikované rodinné vzťahy so svetom moderných komunikačných technológií, ktoré dokážu využiť naše slabé miesta. Keď sa v starej rodinnej firme ukáže, že z nej niekto vo veľkom odlieva peniaze, nastáva konfrontácia s novou realitou, na ktorú nebol nikto pripravený. Ivo Róna (Miroslav Donutil), dlhoročný šéf prosperujúcej firmy Aron, sa snaží zorientovať v nečakanej situácii, ktorú mu jeho deti ani okolie veľmi neuľahčujú, ale za ktorú si môže viac menej aj sám. Vo vojne, ktorá sa vo filme pomaly rozpúta, nie je vôbec jasné, kto stojí proti komu, a kto z nej vyjde nakoniec ako víťaz…

(Česko – Slovensko – Slovinsko, 2021, 90´, 3 € / 5 €) // UKÁŽKA // ČSFD