Máj 2022

03.05.2022 | 20:00 | Utorok

Dráma o hľadaní osobnej slobody v réžii mladej režisérky Kiri Kovalenko. Vysoko v horách Severného Osetska je medzi strmými útesmi vkliesnené banské mestečko Mizur. Zaur sem presťahoval svoje deti Adu, Akima a Dakka. Zaur je prísny otec, ktorý nadovšetko oceňuje disciplínu a necíti rozdiel medzi starostlivosťou a nadmernou ochranou. Jeho najstarší syn Akim už stihol uniknúť pred otcom za prácou do Rostova. Jeho mladší brat Dakko sa ešte musí rozhodnúť, čo chce od života, a ich sestra Ada aktívne plánuje útek. Je to dospelá žena, ale otec sa k nej stále správa ako k dieťaťu. Ada čoskoro pochopí, že uniknúť z otcovho objatia a začať nový vlastný život bude veľmi zložité. Návrat jej staršieho brata Akima vynesie na povrch nevyslovené a nezahojené rodinné traumy.

(Rusko, 2022, 97´, 3 € / 5 €)  // UKÁŽKA // ČSFD

04.05.2022 | 20:00 | Streda

Ak sa neodvážiš, nikdy sa nedozvieš. Radikálny, autentický a citlivý pohľad na znepokojujúci pocit mladosti a vnútorný pohľad na ukrajinskú mládež. Introvertná stredoškoláčka Máša sa považuje za outsidera, pokiaľ sa nezdržuje s Janou a Seniom, ktorí zdieľajú jej nekonformný status. Zatiaľ čo sa snaží zvládnuť intenzívne obdobie pred ukončením školy, zamiluje sa a to spôsobom, ktorý ju núti vyjsť z komfortnej zóny. Debutujúca ukrajinská režisérka Katerina Gornostaj vytvorila hlboko osobný príbeh o sebaobjavovaní a trpezlivosti.                               

(Ukrajina, 2021, 122´, 3 € / 5 €) // UKÁŽKA // ČSFD

10.05.2022 | 20:00 | Utorok

Nelly má osem rokov a práve prišla o babičku. Odchádza s  rodičmi do domu, v ktorom jej mamka vyrastala. A zatiaľ čo rodičia triedia pozostalosť, malá Nelly s radosťou preskúmava dom a jeho tajomné okolie, i les, kde sa jej mamka ako malá hrávala a kde si postavila domček. Jedného rána smútok zo smrti babičky donúti matku odísť bez rozlúčky. Vtedy sa Nelly v lese zoznámi s malým dievčatkom. To si tam stavia dom, má toľko rokov ako Nelly a volá sa Marion. „Či už máte šesť alebo 60 rokov, táto filmová báseň prenikne do vášho srdca, rozšíri vašu myseľ a poteší vašu dušu, aj keď si budete utierať slzy,“  

(Francúzsko, 2021, 72´, 3 € / 5 €) // UKÁŽKA // ČSFD

11.05.2022 | 20:00 | Streda

Celovečerný animovaný film sledujúci dramatické cesty Kyony a jej brata Adriela, ktorí utekajú pred prenasledovaním z bližšie neidentifikovanej východoeurópskej krajiny. Poháňa ich vedomie, kým v skutočnosti sú, pred čím utekajú a v čo dúfajú. Nakoniec sa z takejto skúsenosti stáva príbeh, ktorý stojí za to znova a znova rozprávať. Tento prvý celovečerný film nakrútený technikou olejomaľby na sklo vznikal vyše 10 rokov. Počas toho sa jeho téma stala ešte aktuálnejšou a naliehavejšou.

(Franc.-Nemec.-Česko, 2020, 84´, ČESKÝ DABING!, 3 € / 5 €) // UKÁŽKA // ČSFD

17.05.2022 | 20:00 | Utorok

Rodinu a krajinu, kde sa narodíme, si nevyberáme… Na prvý pohľad sa to zdá byť ako obyčajný rodinný výlet. Mrzutý otec má nohu v sadre, starší syn nešikovne šoféruje, mladší sa neúnavne stará o rozruch a matka sa snaží všetky tie rozdielne energie harmonizovať. Ibaže zdanie klame. Cesta plná smiechu, vtipov a úsmevov naberá znepokojivý smer, o ktorom sa dozvedáme len z drobných náznakov. Režisér Panah Panahi vo svojom debute majstrovsky kombinuje klasickú roadmovie s tichým, ale naliehavým spoločenským posolstvom o krajine, v ktorej sloboda často končí hneď za oknami auta. V intímnom portréte jednej rodiny sa spája humor, naliehavosť, nevtieravá tragika a neobyčajne silné i uveriteľné charaktery.

(Irán, 2021, 93´, 3 € / 5 €)  // UKÁŽKA // ČSFD

18.05.2022 | 20:00 | Streda

Krkonoše boli chudobným regiónom, v ktorom sa stretával český živel s nemeckým. Bohumil Hanč (Kryštof Hádek) bol najznámejším českým lyžiarom svojich čias, ktorý vyhrával preteky doma aj v zahraničí. Všestranný športovec Emerich Rath (Marek Adamczyk / Oldřich Kaiser) bol zase jediným Nemcom, ktorý sa pravidelne zúčastňoval na českých pretekoch. Ostatní Nemci z Krkonôš ich z národnostných dôvodov bojkotovali. Hanč a Rath sa dobre poznali a stretli sa aj na štarte osudných pretekov v roku 1913. Po prvom kole sa počasie rýchlo zhoršilo, vypukla snehová búrka a všetci súperi sa postupne vzdali. Hanč zostal na trati sám, boj o prvé miesto sa však čoskoro zmenil na boj o holý život. Václav Vrbata chce kamaráta Hanča podporiť, tak mu požičiava svoj kabát. Emerich Rath sa zase vydáva Hančovi na pomoc a všetci traja začínajú v neľudskom mraze a nepreniknuteľnej víchrici písať príbeh o hrdinstve, odvahe, nezlomnej vôli a priateľstve.

(Česko, 2022, 100´, 3 € / 5 €) // UKÁŽKA // ČSFD

24.05.2022 | 20:00 | Utorok

Martin v zúfalej snahe prekonať krízu stredného veku uteká od spoločnosti, aby mohol žiť v lese. Zaobstará si luk a jaskynný outfit, ale pravda je taká, že v prežití nestojí za nič. Jedného dňa stretne Musu, drogového dílera, ktorý je zranený a na úteku. V nádeji, že uniknú mnohým problémom, sa toto excentrické duo vydáva na hektickú jazdu cez fjordy. Prenasleduje ich miestna polícia, rozzúrený Viking, násilníci a v neposlednom rade Martinova rodina. Severská komédia o tom, že „skutoční muži” už dávno vyhynuli.

(Dánsko, 2021, 102´, 3 € / 5 €) // UKÁŽKA // ČSFD

23.05.2022 | 20:00 | Streda

PARÍŽ, 13. OBVOD

Tri mladé ženy a jeden muž. Ich životy sa na chvíľu pretnú v štvrti Les Olympiades, v parížskom 13. obvode. Výrečná a drzá Émilie pracuje v callcentre a privyrába si prenájmom voľnej izby. Nadviaže intímny vzťah so svojím novým atraktívnym nájomníkom menom Camille. Toho ale priťahuje nedobytná Nora, ktorá zase trávi noci videohovormi s cam girl Amber. Dynamicky natočená čiernobiela snímka Jacquesa Audiarda citlivo a s porozumením sleduje krátke obdobie v živote súčasných tridsiatnikov, ktorí sa vyhýbajú záväzkom a samotu zaháňajú večierky, povrchné známosti a náhodný sex. Alebo aj oni túžia po láske a vzájomnom porozumení?

(Francúzsko, 2021, 105´, 3 € / 5 €) // UKÁŽKA // ČSFD

31.05.2022 | 20:00 | Utorok

Tento animovaný film začína zázrakom: Kitty, imaginárna kamarátka, ktorej Anna Franková napísala svoj slávny denník, ožije v dnešnom Amsterdame. Kitty, ktorá si neuvedomuje, že odvtedy uplynulo 75 rokov, je presvedčená, že pokiaľ je nažive ona, musí byť nažive aj Anna. Sledujeme ju, ako sa vydáva na cestu do čias Anny Frankovej, aby našla svoju milovanú priateľku. Vyzbrojená vzácnym denníkom s pomocou svojho priateľa Petra, ktorý prevádzkuje tajné útočisko pre utečencov bez dokladov, sleduje Annine stopy od úkrytu až po jej tragický koniec v holokauste. Kitty, stratená v súčasnom svete a znechutená nespravodlivosťou, ktorú znášajú detskí utečenci, chce naplniť Annin odkaz. Svojou úprimnosťou podáva posolstvo nádeje a štedrosti adresované budúcim generáciám. Po medzinárodne uznávaných filmoch Valčík s BašíromFuturologický kongres sa režisér Ari Folman vracia s ďalším animovaným filmom – adaptáciou medzinárodne obľúbenej klasiky Denník Anny Frankovej.    

UVÁDZAME VERZIU V PÔVODNOM ZNENÍ S TITULKAMI

(Belg. – Lux. – Franc. – Hol. – Izrael, 2021, 95´, 3 € / 5 €) // UKÁŽKA // ČSFD