NOVEMBER 2022

02.11.2022 | 18:00 | streda

SYNAGÓGA

„VY MÁTE MOC, MY MÁME PRAVDU“ 

Príbeh priateľstva Silvestra Krčméryho a Vladimíra Jukla, ktorých nazývali „generálmi tajnej cirkvi”. Zakladali „krúžky“, malé ostrovy slobody, kde mohli ľudia počas totality slobodne myslieť a veriť. Kritickí boli už voči Slovenskému štátu. Po príchode komunizmu boli prenasledovaní a strávili dlhé roky vo väzení. Vrchol ich úsilia bola Sviečková manifestácia, ktorej sa zúčastnili tisíce ľudí a nenásilne prejavili protest proti režimu. Neskôr sa ich hnutie aktívne zapojilo Nežnej revolúcie. Dokumentárny film Slavomíra Zrebného. 

(Slovensko, 2022, 80´, 3 € / 5 €// UKÁŽKA // ČSFD 80%

02.11.2022 | 19:30 | streda

SYNAGÓGA

Model Carl a jeho partnerka influencerka Yaya sú pozvaní na luxusnú výletnú plavbu. Spoločnosť im tu robí skutočne vybraná „smotánka“. Je tu aj starý mládenec hľadajúci životnú lásku, výstredný ruský obchodník a celému výletu vládne kapitán (Woody Harrelson), ktorý je večne pod parou. Keď nečakaná udalosť zamieša kartami, charaktery cestujúcich sa ukážu v pravom svetle. Dvojnásobný víťaz Zlaté palmy z festivalu v Cannes Ruben Östlund (Vyššia moc ; Štvorec) nakrútil ostrú satirickú komédiu o spoločenských úlohách a opojnej sile moci, ktorá nenechá na žiadnom z pasažierov niť suchú. 

VÍŤAZNÝ FILM MFF V CANNES 22. 

(Švédsko, Francúzsko, V. Británia, Nemecko, 2022, 142´, 3 € / 5 €)  // UKÁŽKA // ČSFD 87%

09.11.2022 | 18:00 | streda

SYNAGÓGA

V rozdelenej spoločnosti je obeťou každý. Vinní sú všetci.  

Irina je ukrajinská slobodná matka žijúca v malom českom meste. Jej celý život sa zrúti ako domček z karát, keď sa dozvie, že jej syna Igora surovo napadli. Po prebudení z narkózy Igor vypovedá, že ho napadli Rómovia. Irinin boj za spravodlivosť mobilizuje celú spoločnosť. Ako sa stupňuje nenávisť a útoky voči Rómom, Igor sa rozhodne, že mame povie, čo sa v tú osudnú noc naozaj stalo. 

(SR – ČR – Nemecko, 2022, 92´, 3 € / 5 €// UKÁŽKA // ČSFD 73%

09.11.2022 | 20:00 | streda

SYNAGÓGA

Erotická lovestory o skúmaní vlastnej identity a hľadaní hraníc v láske a sexe.

Petr a Hana, partneri v živote aj práci, sa po rokoch otvoria zdieľaniu svojich nevypovedaných erotických fantázií. Čo začína ako nevinná konverzácia, postupne prechádza do experimentovania s nemonogamným poňatím vzťahu. Okúsenie sexuálnej slobody má však pre každého partnera inú príchuť a experiment so slobodou sa môže ľahko vymknúť z rúk… Režisér Tomasz Wiński sa vydáva vo svojej erotickej dráme do miest, ktoré sú pre veľa párov tabu. 

(Česko, 2022, 96´, 3 € / 5 €) /UKÁŽKA // ČSFD

15.11.2022 | 19:30 | utorok

BOD K7

Milostný príbeh o nejasnej vine, láske a krutom treste. 

Dedina Piargy bude žiť hriešnym životom, pokiaľ v jednu fašiangovú noc celkom nezmizne. Akoby ju čerti odniesli s ľuďmi, domami aj zvieratami. Naplnia sa proroctvá starej vedmy Uli (Jana Oľhová) o príchode ancikrista a krutom treste? Dej filmu vznikol na motívy novely Františka Švantnera. Mladá, krásna a chudobná Juliša (Judit Bárdos) tu zaplatí krutú daň za túžbu po lepšom živote. Keď sa vydá za Martina (Daniel Fischer) – syna najbohatšieho statkára, ocitne sa v rodine, kde vládnu tvrdé pravidlá. Nielenže bude čeliť nepríjemnému tlaku svokry, ale nedokáže sa ubrániť ani násilným zvodom svokra (Attila Mokoš). Juliša sa napriek tomu do manželovho otca zamiluje a vznikne ľúbostný trojuholník. Zakázané tajomstvo však neostane dlho utajené a vyťažiť z neho zatúžia všetci. Julišina sestra, ľudia v obci a dokonca aj dedinský kňaz.

(SR – ČR – Macedónsko, 2022, 100´, 3 € / 5 € /UKÁŽKA // ČSFD 76%

16.11.2022 | 19:30 | streda

BOD K7

Pevne ma drž. V dobrom aj v zlom. 

Dobový film režisérky Beaty Parkanovej sleduje príbeh dvoch manželov, ktorí si navzájom dali slovo, že budú stáť pri sebe v dobrom aj v zlom. Okolie aj ťažké časy v Československu na konci 60. rokov minulého storočia ich však vystavujú náročným skúškam. Slovo je film o nenápadnej sile lásky dvoch rozdielnych manželov, ktorí sa navzájom pevne držia a chránia. V hlavných úlohách excelujú Martin Finger a Gabriela Mikulková.

(ČR – SR, 2022, 104´, 3 € / 5 €) // UKÁŽKA // ČSFD

22.11.2022 | 19:00 | utorok

SYNAGÓGA

Dráma o policajnej brutalite, ktorá v roku 1983 zasiahla celý poľský národ. 

Krajina je otrasená prípadom Grzegorza Przemyka – stredoškoláka a syna opozičnej poetky Barbary Sadowskej – ktorého zatkla hliadka milície a kruto ho zbila. Po dvoch dňoch agónie Przemyk zomiera na následky zranení. Film nakrútený podľa skutočných udalostí sleduje príbeh Jurka – jediného svedka incidentu. Spočiatku štátny aparát celú záležitosť bagatelizuje. Keď však vyše 20 tisíc ľudí kráča ulicami Varšavy za rakvou Przemyka, z Jurka sa cez noc stane nepriateľ štátu číslo jedna. Represívny režim využíva všetky možnosti svojho aparátu – tajnú službu, milície, médiá a súdy – aby Jurka, Przemykovu matku Barbaru i všetkých ostatných diskreditoval a umlčal.

(Poľsko – Franc. – Česko, 2021, 165´, 3 € / 5 €)  // UKÁŽKA // ČSFD 80%

23.11.2022 | 19:30 | streda

SYNAGÓGA

JE TO TU ZAKLIATE. 

Tridsiatnička Šarlota (Natália Germani) sa vracia do rodnej dediny hlboko v slovenských horách. Pred mnohými rokmi odtiaľto za nejasných okolností utiekla. Jej návrat v miestnych vzbudzuje podozrenie, po celý čas ju považovali za mŕtvu. Boja sa, že svojím príchodom prebudí bosorku, ktorá podľa legiend straší v okolitých lesoch. Mysteriózna dráma Terezy Nvotovej.     

(SR-ČR, 2022, 109´, 3 € / 5 €// UKÁŽKA // ČSFD

30.11.2022 | 18:00 | streda

SYNAGÓGA

Dokumentárny dobrodružný film Denisa Dobrovodu.

Po vylúčení́ z kláštora sa 28-ročný španielsky mních Justo Gallego rozhodne venovať̌ svoj život Bohu tým, že postaví katedrálu v zabudnutej dedine Mejorada del Campo pri Madride. Nasledujúcich 60 rokov strávi stavbou kostola veľkého ako Sagrada Familia takmer bez pomoci a bez akejkoľvek znalosti architektúry. Pracuje zväčša sám, s použitím odpadu a recyklovaných materiálov a bez súhlasu ostatných dedinčanov, ktorí́ ho považujú́ za blázna. 

(Slovensko, 2022, 87´, 3 € / 5 €) // UKÁŽKA // ČSFD 88%

30.11.2022 | 19:45 | streda

SYNAGÓGA

Legendárny Chan-wook Park sa vracia s mysterióznou detektívnou romancou, ktorá vám zamotá hlavu a rozbúši srdce.

Detektív Hae-joon je privolaný k prípadu úmrtia muža, ktorý sa zabil za nejasných okolností pri páde zo skaly. Tieň podozrenia hneď padá na čerstvú vdovu, krásnu Seo-rae, ktorú táto skutočnosť na prvý pohľad ani len neznepokojí. Zdá sa však, že chladná bola iba k svojmu manželovi, pretože medzi ňou a vyšetrovateľom začína vznikať nečakané citové puto. Nie je ale láska iba zásterkou, ako uniknúť zraku polície? Snímka si povesť ďalšieho kórejského fenoménu posilnila získaním Ceny za najlepšiu réžiu na filmovom festivale v Cannes.

(Južná Kórea, 2022, 138´, 3 € / 5 €) // UKÁŽKA // ČSFD 72%