DECEMBER 2022

06.12.2022 | 19:30 | utorok

bod.K7

„Posledný film Ivana Palúcha“ 

Osudový príbeh o láske, priateľstve, zrade, vnútornej slobode, pravde a kinematografii, ktorého protagonistom je predstaviteľ nezabudnuteľného Adama Šangalu, či Princa Bajaju.

Autor námetu, scenárista a režisér Martin Palúch nám vyrozpráva životný príbeh svojho otca, slovenského filmového herca Ivana Palúcha (1940 – 2015), predovšetkým prostredníctvom filmov a postáv, ktoré v nich stvárnil. Ukážky zoradil proti prúdu času a významnými rokmi zlomu v jeho živote a kariére ich rozdelil na tri obdobia: 2015–1989, 1989–1969 a 1969–1960. Diváci uvidia Ivana Palúcha v rôznych hereckých polohách od dramatických, cez romantické až po veseloherné po boku domácich i zahraničných hviezd, ale nahliadnu aj do archívov ŠtB. Pretože hercovi, ktorý mal v roku 1969 na festivale v Cannes tri filmy, po návrate domov odobrali pas a režiséri ho postupne prestali obsadzovať. Odpočítavanie – posledný film Ivana Palúcha nie je len filmom o známom hercovi, ale aj o láske, priateľstve, zrade, vnútornej slobode, pravde a kinematografii.                                  

(Slovensko, 2022, 75´, 3 € / 5 €)  //UKÁŽKA //  ČSFD // slovenská verzia

07.12.2022 | 18:00 | streda

SYNAGÓGA

Dokument režisérky Olgy Sommerovej ponúka portrét výraznej osobnosti, hudobníka a politika, ktorý zostáva výrazným a neprehliadnuteľným občianskym aktivistom.

Etapy života Michaela Kocába postupujú od kľúčových momentov detstva, mladosti a dospelosti až po zrelý vek, cez ktorého perspektívu sa pozerá na seba a svoj doterajší život. Režisérka Sommerová nachádza hlavnú postavu v stave životnej harmónie vo vzťahu k minulosti, prítomnosti a prorocky aj budúcnosti, čo pozitívne potvrdzujú členovia jeho rodiny v intímnom rodinnom prostredí. Závažnejšou rovinou dokumentu je odkrývanie zdanlivo nezlučiteľných osobných postojov rockového hudobníka a umelca, ktorý stále intenzívne tvorí a žije a politika, ktorý nekompromisne presadzuje slobodu, ľudské práva a demokraciu, ale paradoxne sa tak stáva súčasťou establišmentu, voči ktorému sa musí každý “poctivý rocker” vymedziť…  

Režisérka tieto témy evokuje a necháva na divákovi, aby si vytvoril vlastný názor. Výsledkom je portrét umelca a politika, ktorý namiesto očakávanej “nekompromisnej zúrivosti” starého rockera ponúka životný optimizmus sprevádzaný sympatickou pokorou k úspechu a sebaironickou reflexiou vlastných chýb a omylov. Rockerstvo sa nepochybne prejavuje v tom, že nejde o bilanciu vlastného života, ale o úprimný a poctivý pokus opísať princíp vzdoru proti totalite a lásku a vieru v slobodu, umeleckú i politickú.                     

(ČR – SR, 2022, 102´, 3 € / 5 €)  // UKÁŽKA //  ČSFD // česká verzia

13.12.2022 | 18:00 | utorok

SYNAGÓGA

*FILMOVÝ FESTIVAL INAKOSTI

Spoločný život Bena a Raza vyzerá ako z katalógu. Harmonický vzťah s plánmi na založenie rodiny, krásny byt v rozvíjajúcej sa štvrti Tel Avivu, každé ráno smoothie na raňajky. Lenže realita vôbec nie je taká ružová, ako sa z balkóna môže zdať. Ben jedného dňa zavolá políciu na muža opierajúceho sa o strom, ktorý hrdina vlastnoručne zasadil. Ben sa však stáva svedkom rasovo motivovanej policajnej brutality. Incident a skutočnosť, že bol jeho mlčiacim svedkom, v ňom vzbudí silný pocit viny, ktorý postupne rozožiera celý jeho koncept šťastného života a ľahkosti bytia. Komplexná dráma pohybujúca sa na hrane čiernej komédie, melodrámy a sociálne kritického apelu otvára nepríjemné, ale závažné otázky spoločenskej zodpovednosti.

(Izrael, 2022, 82´, 3 € / 5 €)  // UKÁŽKA //  ČSFD // hebrejská verzia s českými titulkami

13.12.2022 | 19:45 | utorok

SYNAGÓGA

O SEXE NETREBA VEĽA ROZPRÁVAŤ. TREBA HO SKÚŠAŤ.

Nancy (Emma Thompson) za celý svoj život spala iba s vlastným mužom, ktorý navyše v posteli nestál za nič. Keď zostane sama, uvedomí si, že vlastne vôbec netuší, čo je to dobrý sex. Namiesto čítania ženských časopisov a študovania odbornej literatúry sa rozhodne pre podstatne rýchlejšiu a jednoduchšiu formu vzdelávania v tomto odbore a objedná si služby skúseného profesionála. Lenže presvedčiť samu seba je tá najťažšia vec na svete, a preto prvé stretnutie s Leom Grande v hotelovej izbe dopadne trochu inak ako Nancy očakávala. Napriek tomu je jasné, že chce tohto neskutočne príťažlivého mladého muža vidieť znovu, pretože si pri ňom začína veriť a prestáva pochybovať o svojich túžbach a pocitoch.                  

(Veľká Británia, 2022, 97´, 3 € / 5 €)  // UKÁŽKA //  ČSFD // anglická verzia s českými titulkami

14.12.2022 | 19:30 | streda

SYNAGÓGA

Duševná roadmovie s nadhľadom a humorom.

Nový film Alice Nellis  rozpráva príbeh Jarmily (Anna Cónová), ktorá sa ocitne v bode, keď sa musí rozhodnúť, či “prečkať” zvyšok života trpezlivo, poslušne – najlepšie pri zapnutej televízii – alebo sa vzoprieť očakávaniam okolia a vydať sa na úplne nečakané dobrodružstvo. Na jej prekvapenie do jej života vstúpi Buko, vyslúžilý cirkusový kôň. Táto zmena je prvým krokom na jej ceste k duševnej slobode. Ďalej vo filme hrajú: Martha Issová, Petra Špalková, Jan Cina, Jana Oľhová, Lenka Termerová, Martin Šulík a ďalší.

(ČR – SR, 2022, 112´, 3 € / 5 €)  // UKÁŽKA //  ČSFD // slovenská verzia