FEBRUÁR 2023

1.2.2023 | 19:30 | streda

SYNAGÓGA

TROJUHOLNÍK SMÚTKU

Najlepší európsky film roku 2022 + 3 nominácie na OSCARA

Model Carl a jeho partnerka influencerka Yaya sú pozvaní na luxusnú výletnú plavbu. Spoločnosť im tu robí skutočne vybraná „smotánka“. Je tu aj starý mládenec hľadajúci životnú lásku, výstredný ruský obchodník a celému výletu vládne kapitán (Woody Harrelson), ktorý je večne pod parou. Keď nečakaná udalosť zamieša kartami, charaktery cestujúcich sa ukážu v pravom svetle. Dvojnásobný víťaz Zlaté palmy z festivalu v Cannes Ruben Östlund (Vyššia moc ; Štvorec) nakrútil ostrú satirickú komédiu o spoločenských úlohách a opojnej sile moci, ktorá nenechá na žiadnom z pasažierov niť suchú. VÍŤAZNÝ FILM MFF V CANNES ´22.              

(Švédsko, Franc., V. Británia, Nem., 2022, 142´, 4 € / 5 € /UKÁŽKA // ČSFD 78%

9.2.2023 | 19:30 | štvrtok

SYNAGÓGA

KORZET

Cisárovná Sissi ako módna ikona a stelesnenie krásy.

Je rok 1877 a blížia sa jej 40. narodeniny. Spútaná svojím postavením a kritikou okolia, však nemá veľké dôvody k oslavám. Chce si zachovať mladistvý vzhľad, a tak uzatvára svoje telo do stále pevnejšieho korzetu. Aký by ale mohla žiť život, keby sa oslobodila od konvencií a pedantského drobnohľadu viedenského dvora? Režisérka Marie Kreutzer prichádza s nadčasovým príbehom o odvážnej žene a jej nehynúcej túžbe po slobode. Rebelka, ktorá sa rozhodla vziať osud do vlastných rúk.                                                                                 

(Rakúsko, 2022, 113´, 4 € / 5 €) /UKÁŽKA // ČSFD 70%

16.2.2023 | 19:30 | štvrtok

SYNAGÓGA

DRUHÝ DYCH

Komédia so Gérardom Depardieu o bláznivom kolektíve dôchodcov, ktorý našli DRUHÝ DYCH.  

Keď bol Milann malý chlapec, prišiel pri autonehode o oboch rodičov a vyrastal v detskom domove. Našiel si však medzi ďalšími sirotami najlepšieho kamaráta Samiho, ktorý sa oňho staral vtedy a zostalo to tak aj o 20 rokov neskôr. Sami medzitým vyštudoval za advokáta, Milann však nedokončil ani 9. ročník, pije pivo, kŕmi sa čipsami, hrá videohry…. Nečakaný konflikt s dôchodkyňou ho smeruje do basy… zachrániť ho môže iba verejnoprospešná práca pre domov dôchodcov. Milann však starých ľudí neznáša…. Prekvapenie mu prináša nečakaná spriaznenosť s tunajšou partičkou klientov…

(Francúzsko, 2022, 97´, 4 € / 5 €) /UKÁŽKA // ČSFD

22.2.2023 | 18:30 | streda

bod.K7

TÍ, KTORÍ ZOSTALI

2. diel – Jaroslav, Tatiana a Koľja         

Prvé verejné premietanie 2. dielu slovenského autorského filmového dokumentu Viery Dubačovej pri príležitosti výročia začiatku vojny na Ukrajine. Diel o Iziume, meste na východe Charkovskej oblasti, o ktoré prebiehali tvrdé boje, a o Kamjanke, dedine východne od Iziumu smerom na Slaviansk. Film rozpráva o ľuďoch, ktorí v tých najkrutejších podmienkach prežili ruskú vojnu a okupáciu. V Iziume dodnes odhaľujú masové hroby obetí. Tvár ruskej vojny odkrývame kúsok po kúsku cez príbehy ľudí, ktorí z rôznych dôvodov neopustili alebo nemohli opustiť svoje domovy.

  • Po projekcii – beseda s tvorcami: Viera Dubačová a Michal Fulier.

 

(Slovensko, 2023, 26 minút, VSTUP VOĽNÝ do naplnenia kapacity)

23.2.2023 | 18:00 a 20.00 | štvrtok | bod.K7

KUCIAK: VRAŽDA NOVINÁRA

Dokument o udalosti, ktorá navždy zmenila Slovensko.        

Správa o  chladnokrvnej vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vo februári 2018 otriasla (nielen) celým Slovenskom. Prečo museli zomrieť? Odkrývanie zložitého a v mnohých ohľadoch šokujúceho pozadia skutočného príbehu. Sprostredkuje aj doteraz nezverejnených svedeckých výpovedí, dôkazov, exkluzívnych informácií a materiálov. Jeden zo zlomových momentov filmu nastane, keď novinárka a bývalá spolupracovníčka Jána Kuciaka Pavla Holcová získa od nemenovaného zdroja tajný vyšetrovací spis k prípadu. Patria sem aj zabavené počítače a zašifrovaná komunikácia údajného objednávateľa vraždy: Mariana Kočnera. Zo zašifrovaných správ vyplynie, že krajinu ovládli oligarchovia, skorumpovaní sudcovia, policajti a mafia. Prichádza čas zúčtovania… Dánsky koprodukčný dokument rozpletá chápadlá (nielen) slovenskej mafie z cenného zahraničného pohľadu a s potrebným odstupom.

(Dánsko, USA, ČR, 2022, 100´, 4 € / 5 €) /UKÁŽKA // ČSFD 80%