MAREC 2023

1.3.2023 | 19:30 | streda

SYNAGÓGA

VŠETKY MOJE LISTY SPÁĽ

Vášeň, žiarlivosť i hnev vplývajú na vzťahy prepojené generáciami.

Ľúbostný vzťah má nečakané následky. Podmanivý príbeh, založený na skutočných udalostiach, spája tri časové línie. Ústrednou postavou je Karin Stolpe, ktorá na svojich pleciach nesie celú šírku príbehu odohrávajúceho sa v 30. rokoch 20. storočia. Film zobrazuje jej zložitý vzťah s manželom Svenom i vášnivý ľúbostný vzťah s Olofom, Ako jej rozhodnutia ovplyvňujú budúce generácie?                               

(Švédsko, 2022, 120´, 4 € / 5 €/UKÁŽKA // ČSFD 72%

2.3.2023 | 19:30 | štvrtok

SYNAGÓGA

BLÍZKO (Close)

Príbeh o priateľstve a zodpovednosti nominovaný na Oscara.

Mladý režisér Lukas Dhont (autor filmu Dievča) tentoraz prichádza s emocionálne silným portrétom výnimočného zväzku Léa a Rémiho. Trinásťroční chlapci spoločne zdieľajú svet a každý moment v ňom. Dostávajú sa však do veku, keď vzťahy treba pomenovať. Rémi si ironické poznámky spolužiakov zdanlivo nevšíma, Leo však upadá do pochybností a túži zapadnúť do chlapčenského kolektívu. Do bezstarostného života neúprosne vtrhne dospelosť. Film ocenený aj v Cannes vyniká neobvyklou empatiou a fenomenálnymi výkonmi debutujúcich hercov.                                                       (Franc.-Bel.-Hol., 2022, 105´, 4 € / 5 €)  /UKÁŽKA // ČSFD 82%

7.3.2023 | 18:00 | utorok

SYNAGÓGA

HOTEL CHELSEA

Temne poetický portrét legendárneho newyorského hotela, v ktorom sa písali dejiny undergroundovej kultúry.

Tento hotel bol v 60.rokoch útočiskom najslávnejších undergroundových umelcov tej doby. Stopy tu zanechala Patti Smith, Janis Joplin, Jim Morrison, Dylan Thomas, Alan Ginsberg, Bob Dylan, či Jimi Hendrix. Film však zachytáva iba ich „tiene“ v tomto melancholickom portréte hotela, ktorý udržujú pri živote jeho súčasní obyvatelia. Svojrázne postavičky rôznorodých nájomníkov – umelcov, pamätníkov, šialencov i podivínov, ktorí odmietli opustiť hotel počas jeho rekonštrukcie. Vďaka nim zostáva tento hotel ešte aspoň chvíľku zachovaný ako svojbytný organizmus, v ktorom stále prežívajú sny… 

(Belg.-Franc.-Hol.-Švéd.-USA, 2022, 80´, 4 € / 5€)/UKÁŽKA // ČSFD

 

7.3.2023 | 19:45 | utorok

SYNAGÓGA

JE MI ZO SEBA ZLE

Neromantická komédia.

Režisér Kristoffer Borgli v tejto čiernej, satirickej komédii zobrazuje toxický vzťah, ktorý rýchlo eskaluje do desivých nových úrovní narcistickej sebaprezentácie. Signe a Thomas sú mladý pár so vzájomne nezdravou súťaživosťou, ktorá naberie nebezpečný smer, keď sa Thomas náhle presadí ako súčasný umelec. Signe v reakcii na to, urobí zúfalý až sebazničujúci pokus o znovuzískanie svojho postavenia tým, že sa úmyselne stane chorou, aby prilákala na svoju stranu pozornosť a súcit. Autori brilantne satirizuje sebaprezentačné tendencie v súčasných médiách a impulz hľadajúci pozornosť v nás všetkých.                                     

(Nórsko – Švédsko, 2022, 95´, 4 € / 5 €) /UKÁŽKA // ČSFD 73%

 

14.3.2023 | 19:30 | utorok

SYNAGÓGA

VŠETKO, VŠADE, NARAZ

Dynamická mnohovesmírna fantasy komédia s 11 nomináciami na Oscara vás šokuje i pobaví.   

Žena v strednom veku (Michelle Yeoh) sa nudí so svojím manželom, začína neznášať svojho otca a veľmi si nerozumie s dcérou, ktorá zase pre zmenu začína neznášať ju. Jej práčovňa smeruje ku krachu a úradníčka z finančného úradu (Jamie Lee Curtis) jej k tomu hodila na krk daňové priznanie. Práve sedí na daňovom, keď sa zrazu objaví jej manžel z inej dimenzie a ukáže jej, že má stovky ďalších paralelných životov a nie každý z nich je takýto naprd. Vedľa seba totiž existuje množstvo paralelných vesmírov a všetkým teraz hrozí smrteľné nebezpečenstvo. Na hlavnú hrdinku tak čaká niečo ešte desivejšie, než sú dane, pretože jedine ona môže zlo s veľkým „Z“ zastaviť. Má totiž schopnosť prestupovať alternatívnymi vesmírmi, nasávať z nich schopnosti a zručnosti svojich paralelných JA a tie potom použiť na záchranu všetkých svetov. V jednom je filmovou hviezdou, v inom kuchárkou, v ďalšom majsterkou kung-fu, niekde má namiesto prstov párky, inde si úradníčku z finančného úradu vzala za ženu a niekde je zase obyčajným kameňom. Na všetky svoje JA sa môže napojiť a žiť naraz nespočetné množstvo rozličných životov.      

(USA, 2022, 139´, 4 € / 5 €) // TRAILER // ČSFD 71%

 

20.3.2023 | 19:30 | pondelok

bod.K7

MANDERLAY

Lars von Trier sa vracia do „krajiny neobmedzených možností“.

Opäť prichádza na scénu Grace — hrdinka predchádzajúceho filmu Dogville. Grace a jej otec sa na začiatku 30-tych rokov minulého storočia sťahujú z Colorada do Alabamy, na starú plantáž nazývanú Manderlay, kde sú konfrontovaní s hroznou krutosťou a nespravodlivosťou otroctva. Grace sa rozhodne zasiahnuť. Ale s akým výsledkom?                                              

(Obnovená premiéra!, Dánsko, 2005, 139´, 4 € / 5 €) // ČSFD 80%

 

22.3.2023 | 19:30 | streda

bod.K7

VILLA LUCIA

Komédia o prvej láske a poslednej vlámačke.

Príbeh trojice kamarátov, ktorých ešte aj po tridsiatke spája spomienka na spolužiačku zo strednej školy, Luciu (Hana Vagnerová). Cyril (Juraj Hrčka) si po niekoľkých teatrálnych pokusoch o samovraždu kvôli Lucii lieči nervy v psychiatrickej liečebni a práve dnes sa jej chce v rámci terapie za všetko ospravedlniť. Gorazd (Michal Kubovčík) je s Luciou zasnúbený a práve dnes musí svoj vzťah pred nestabilným Cyrilom utajiť. Svätopluk (Martin Meľo) sníva o tom, že práve dnes má poslednú šancu dať starú partiu dokopy. Snaha raz a navždy urovnať nevyriešenú minulosť privedie rozhádanú trojicu až do Luciinho rodného domu, kde hrdinovia narazia na ešte väčšiu prekážku. Nestráženú starú vilu nad mestom majú totiž práve dnes v pláne vykradnúť dvaja skorumpovaní policajti – Jánoš (Vlado Černý) a jeho zakríknutý synovec Rudo (Tomáš Mischura), ktorý so strýkovým plánom ticho nesúhlasí. Zlodejom neochotne asistuje beznádejne poverčivý taxikár „Džeremy z Vrakune“ (Zdeněk Godla). Nastáva noc plná akcia a nečakaných situácií.   (Slovensko – Česko, 2022, 112´, 4 € / 5 €) // UKÁŽKA // ČSFD

 

29.3.2023 | 18:30 | streda

SYNAGÓGA

MANIFEST (FEBIOFEST)

Šokujúci dokument v réžii Angie Vinchito.

Zostava videí, ktoré ruskí tínedžeri uverejňujú na sociálnych sieťach. Nevinné ranné rituály na YouTube alebo TikTok sú zverejnené vedľa záberov mladých ľudí v panike, ktorí utekajú pred streľbou v škole. Školáci v celom Rusku potajomky nahrávajú agresívnym učiteľom, ktorí sa nevedia ovládať. Tínedžerom hrozí, že o ich politických názoroch bude vypracovaný protokol. Mobil slúži ako akýsi štít medzi mladými ľuďmi a týmto krutým svetom a robí z nich nielen pozorovateľov, ale aj obviňujúcich. Manifest ukazuje, ako sa agresivita a útlak mimovoľne prenášajú na ďalšiu generáciu.      (Rusko, 2022, 68´, 4 € / 5 €//  UKÁŽKA // ČSFD

29.3.2023 | 20:00 | streda

SYNAGÓGA

BĚŽNÁ SELHÁNÍ (FEBIOFEST)

Jeden deň v živote troch žien.

Hlavné hrdinky sa nepoznajú, ale ich cesty sa pretnú v kritických momentoch, aby si nezištne v danej chvíli pomohli. Tajomná explózia v obchodnom centre. Zúfalá Silvia musí rýchlo nájsť svojho syna, ktorého nechala v detskom kútiku, rebelujúca Tereza sa chce zmieriť so svojimi rodičmi, od ktorých ušla uprostred oslavy svojich narodenín a vdova Hana musí prijať svoj zármutok. Mysteriózna intímna dráma v réžii mladej režisérky Cristiny Grosan.      

(ČR, Maď., Tal., SR, 2022, 85´, 4 € / 5 €) // UKÁŽKA // ČSFD

 

30.3.2023 | 19:30 | štvrtok

SYNAGÓGA

PAMFÍR (FEBIOFEST)

Farbistý svet ukrajinsko-rumunského pohraničia.

Obyvatelia odľahlej karpatskej dedinky sa chystajú na tradičnú maškarnú slávnosť. Práve teraz sa domov vracia aj Leonid, ktorého všetci prezívajú Pamfír. Pre charizmatického mohutného málovravného muža je rodina tým všetkým. Keď sa jeho syn Nazar dostane do problémov, Pamfír neváha a rozhodne sa vrátiť ku svojej temnej minulosti a naposledy riskovať… Debut Dmytra Sucholitkyj-Sobčuka zručne kombinuje prvky antickej tragédie, westernu i thrilleru. 

(Ukrajina – Francúzsko, 2022, 100´, 4 € / 5 €// UKÁŽKA // ČSFD 72%