APRÍL 2023

2.4.2023 | 16:00 | nedeľa

bod.K7, pešia zóna

Animovaný film o malej myške…

…žijúcej so svojou rodinou v podzemných útrobách starého hradu, ktorá sa rozhodne vydať sa na výpravu za legendárnou himalájskou kvetinou.         

(Belgicko – Francúzsko, 2022, 62´, 4 € / 5 €/UKÁŽKA // ČSFD

Predfilm: ROSSO PAPAVEROPríbeh malého chlapca s hlavou plnou fantázie, ktorý sa stane svedkom snového cirkusového predstavenia. (Slovensko, 2014, 5´)

4.4.2023 | 18:30 | utorok

SYNAGÓGA

Správa vo fľaši hodená do oceánu dát. 

Film z budúcnosti, ktorá ešte neexistuje. Režisérka Viera Čákanyová vedie fiktívny dialóg so svojím budúcim virtuálnym ja, zvedavo a kriticky skúmajúc potenciál technológie „blockchain” a umelej inteligencie. Môžu priniesť riešenia zložitých globálnych problémov, ako klimatické zmeny či kríza zastupiteľskej demokracie? Audiovizuálna pohľadnica, ktorú autorka posiela do budúcnosti kombinuje denníkové záznamy na filmovú surovinu a obrazy z 3D skenera, čím zdôrazňuje napätie medzi analógovou a digitálnou budúcnosťou ľudstva. 

(Slovensko – Česko, 2023, 78´, 4 € / 5€) /UKÁŽKA // ČSFD 83%

4.4.2023 | 20:00 | utorok

SYNAGÓGA

DANTE

MIMORIADNA PROJEKCIA v spolupráci s Talianskym kultúrnym inštitútom v Bratislave.

September 1350: Giovanni Boccaccio je poverený úlohou navštíviť Danteho dcéru žijúcu v kláštore v Ravenne a priniesť jej 10 zlatých florénov. Peniaze predstavujú symbolické odškodné za nespravodlivý rozsudok vyhnanstva, ktorý prinútil Danteho utiecť z Florencie. Básnik je už mŕtvy viac než 30 rokov a Boccaccio príjíma poslanie s úmyslom vyrozprávať jeho príbeh. Počas cesty z Florencie do Ravenny Boccaccio krok za krokom rekapituluje Danteho život, jeho lásky, bolesti, príkoria i vášne. Film poodhaľuje ľudskú stránku geniálneho básnika a prestavuje dôležitý medzník v kariére režiséra Pupiho Avatiho.

(Taliansko, 2022, 94´, 4 € / 5 €) /UKÁŽKA // ČSFD

5.4.2023 | 19:30 | streda

SYNAGÓGA

Hlboký ľudský film o prijatí seba samého.

Charlie je nakazený optimizmom. Vidí v ľuďoch len dobro a prebúdza v nás empatiu. Takmer tristokilový osamelý učiteľ sa snaží nájsť cestu späť k svojej dcére Ellie. Pod ťarchou vlastných tráum sa zložito vyrovnáva s minulosťou, uzavrel sa vo svojom byte, stresové situácie rieši prejedaním, ale zároveň je majákom dobra pre seba aj svoje okolie. Darren Aronofsky natočil hlboký ľudský film o prijatí seba samého; v hereckom comebacku desaťročia exceluje Brendan Fraser, ktorý získal za stvárnenie svojej postavy okrem iného aj OSCARA.

(USA, 2022, 117´, 4 € / 5 €) /UKÁŽKA // ČSFD 79%

12.4.2023 | 19:30 | streda

SYNAGÓGA

Komediálna delikatesa z MFF Cannes.

Zadlžený pár dôchodcov sa snaží vyhrať tanečnú súťaž, minister hospodárstva je podozrivý z daňových únikov, dospievajúce dievča sa zoznámi so sexuálnym maniakom a mladý právnik sa usiluje vyšplhať na spoločenskom rebríčku. Ako sa dá očakávať, víťazom nemusí byť ten, ktorého sme tipovali. Výbušný koktail postáv rozohráva Jean Christophe Meurisse vo svojom druhom celovečernom filme. Film stavia mosty medzi dušami žijúcimi v rozjatrenej spoločnosti.

Prístupné od 18 rokov! (Francúzsko, 2022, 102´, 4 € / 5 €) /UKÁŽKA // ČSFD

13.4.2023 | 19:30 | štvrtok

bod.K7 – pešia zóna

Sociálna sonda do fenoménu týždňoviek.

Mozaika Jara Vojteka o živote ľudí, ktorí musia cestovať za ťažkou prácou na takzvané týždňovky. Cez osudy vodiča kamióna, opatrovateľky v Rakúsku a partie robotníkov odzrkadľuje ich sny a túžby, ako aj obete, ktoré prinášajú, keď sú na ich príjmy odkázaní ich blízki, kým oni sú v cudzích mestách – v ubytovniach, v cudzích domácnostiach. Čo sa s nimi deje? O čom snívajú?

(Slovensko, 2022, 68´, 4 € / 5 €) /UKÁŽKA // ČSFD 74%

 Predfilm: Musíme prežiť: FukušimaAko sa vyrovnať so svetom, ktorý balansuje na pokraji klimatickej katastrofy a energetickej krízy? Krátky film Tomáša Krupu. (Slovensko, 2022, 13´)

19.4.2023 | 19:30 | streda

SYNAGÓGA

Drogové a sexuálne hrátky v závane hnutia hippies a s hudbou PINK FLOYD.

Stefan je mladý študent, stratený sám v sebe, ktorý prahne po dobrodružstve. Na svojej ceste stopom sa necháva viesť slnkom a dostáva sa z Nemecka až do Paríža. Tu stretáva mladú Američanku Estelle, ktorá ho zasväčuje do sveta drog. Pár mladých milencov, vyhľadávajúc stále silnejšie pocity a prežitky, odcestuje na Ibizu, kde sa oddajú svojim nebezpečným vášniam. Stávajú sa zajatcami svojej lásky, drogovej závislosti a tiež Etellinho dávneho priateľa… Režijný debut Barbeta Schroedera.

Prístupné od 18 rokov! (Nemecko – Lux. – Franc., 1969, 117´, 4 € / 5 €/UKÁŽKA // ČSFD 72%

20.4.2023 | 19:30 | štvrtok

SYNAGÓGA

Neskoré osemdesiate roky v Paríži.

Skupina prijatých mladých hercov začína študovať na divadelnej škole Les Amandiers, prestížnej inštitúcii, ktorú vedie Patrice Chéreau. Spoločne sa vydávajú na cestu životom. Ich začínajúca kariéra je plná učenia, hrania, lásky, strachu, túžby prežívať všetko naplno, no poznačia ju aj prvé tragédie.

(Franc. – Talian., 2022, 125´, 4 € / 5 €) /UKÁŽKA // ČSFD 75%

25.4.2023 | 19:30 | utorok

SYNAGÓGA

Dokumentácia spoločnosti v skrytých kútoch sveta.

Posledných štyridsať rokov fotograf Sebastião Salgado cestuje naprieč kontinentmi po stopách stále sa meniaceho ľudstva. Bol svedkom najdôležitejších udalostí našej súčasnej histórie: medzinárodné konflikty, hlad, hromadný exodus… Život a prácu Sebastiaa Salgada nám približuje jeho syn Juliano, ktorý ho sprevádzal na posledných cestách, a Wim Wenders, okrem iného tiež fotograf.

(Franc. – Talian. – Brazília, 2014, 110´, 4 € / 5 €) /UKÁŽKA // ČSFD 85%

26.4.2023 | 19:30 | streda

bod.K7 – pešia zóna

MOC

Dilemy moci v súčasnej spoločnosti.

Nešťastná náhoda na poľovačke, pri ktorej zomrie človek je začiatkom príbehu, ktorý odhaľuje skrytú mašinériu politickej moci a snahy o jej udržanie. Príbeh, v ktorom hrajú hlavné úlohy vysokopostavený politik (Jan Kačer) a agent, ktorý má všetko „upratať“ (Szabolcs Hajdu) si kladie otázky o podobe pravdy v súčasnom verejnom živote, o možnostiach jej hľadania a skrývania, ale aj o skutočnej identite politických figúr a príbehoch za ich verejnými maskami. Znepokojivý metaforický príbeh o miere moci, ktorú má jednotlivec a ako s ňou dokáže naložiť.

(Slovensko – Maďarsko – Česko, 2022, 88´, 4 € / 5 €) /UKÁŽKA // ČSFD