FEBRUÁR 2024

7.2.2024 | 19:30 | streda

SYNAGÓGA NITRA

* SCANDI

Študentka umeleckej prípravky dostane od Boha úlohu vytvoriť „dokonalé umelecké dielo“ na absolventskú výstavu.

Starobylý syndikát komerčných a sponzorovaných umelcov sa jej v tom však snaží zabrániť. Balónový pes Jeffa Koonsa sa v tomto satirickom, hravom a absurdnom filme, v ktorom umenie prechádza existenciálnou krízou, mení na dokonalú zbraň. Dva týždne pred absolventskou výstavou umeleckej školy nastupuje do funkcie nový riaditeľ Jack von Rosen. Počas prezentácie prednesie svoje myšlienky o finančnej stránke umenia a ukáže sa, že tajne zastupuje prastarú spoločnosť, ktorá chce umenie skomercionalizovať. Medzitým je Irma, jedna zo študentiek, poverená Bohom, aby vytvorila dokonalé umelecké dielo, a tak sa stáva tŕňom v oku riaditeľa Jacka a jeho spoločnosti. Debutujúci režiséri z kolektívu KonstAB však nenechajú Irmu v jej boji osamotenú a pošlú jej na pomoc dvoch učiteľov a významného dánskeho dadaistu.

(Švédsko, 2023, 93´, 4 € / 6 €) / UKÁŽKA // ČSFD            

8.2.2024 | 19:30 | štvrtok

SYNAGÓGA NITRA

Zraniteľná skupina ľudí, ktorej politici tak často sľubujú dôstojný život…

Sedemdesiatročná Blaga, bývalá učiteľka a žena pevných morálnych zásad, nedávno ovdovela. Keď ju podvodníci počas telefonického hovoru pripravia o úspory, našetrené na manželov hrob, jej morálny kompas sa v dôsledku tiesnivých okolností začne postupne vychyľovať… Autor Stephan Komandarev vo svojich dielach systematicky kritizuje neblahú sociálnu situáciu v postkomunistickom Bulharsku. V sugestívnej dráme s bravúrnym hereckým výkonom Eli Skorčevy v úlohe Blagy sa tentoraz zameral na generáciu seniorov. Bulharský národný nominant na Oscara za rok 2023!

(Bulharsko, Nemecko, 2023, 114´, 4 € / 5 €) / UKÁŽKA // ČSFD 79%            

12.2.2024 | 19:30 | pondelok

bod.K7 – pešia zóna

Mladí muži na úteku, prenasledovaní tisíckami vojakov, sa v boji o život dotýkajú hraníc strachu a odvahy.

Jeden z kľúčových príbehov našich moderných dejín rozpráva o rodine, ktorej členovia vzdorovali nacistickej aj komunistickej totalite. Bratia Josef a Ctirad Mašínovci a ich túžba vzoprieť sa nespravodlivosti a útlaku, o potrebe kričať, keď ostatní mlčia. Film Tomáša Mašína nám pomáha pochopiť, prečo je potrebné bojovať za slobodu aj proti mnohonásobne silnejšiemu nepriateľovi. Najhorúcejší kandidát na najlepší český film minulého roku (Český lev, spolu 15 nominácií!). Český národný nominant na Oscara za rok 2023! 

(Česko Slovensko, 2023, 135´, 4 € / 5 €/ UKÁŽKA // ČSFD 71%            

21.2.2024 | 19:30 | streda

SYNAGÓGA NITRA

* SCANDI

Chcete na chvíľku uniknúť pred zhonom modernej doby a zažiť neuveriteľnú hĺbku prírody?

84-ročný otec dokumentaristky Margreth Olin nás sprevádza po nórskej krajine hôr, ľadovcov a fjordov. V pozadí veľkolepej existenciálnej cesty sa skrývajú prapôvodné sily zeme. Vzájomná láska a celoživotná vernosť jej rodičov sú tichým svedectvom toho, ako sa príroda odráža v ľudskej duši a naopak. Ale ani tá najpevnejšia hora nie je nemenná – a už vôbec nie v časoch, ako sú tie naše. Nórsky národný nominant na Oscara za rok 2023!                  

(Nórsko, 2023, 90´, 4 € / 6 €/ UKÁŽKA // ČSFD            

22.2.2024 | 19:30 | štvrtok

SYNAGÓGA NITRA

Aj keď zabudneme, stále môžeme milovať

Príbeh úspešného právnika a jeho syna, ktorých extrovertná a bohémska mama a stará mama Matylda trpí Alzheimerovou chorobou. Bývalá barová speváčka nečakane príde o byt a Karlovi nezostáva nič iné, ako sa jej ujať. Nová situácia im prevráti život hore nohami a všetci traja si budú musieť nájsť cestu k sebe navzájom a možno aj každý z nich k sebe samému. Spolužitie troch rozdielnych temperamentov z rôznych generácií v spoločnej domácnosti prináša množstvo humorných momentov, ktoré s postupujúcimi príznakmi choroby dostávajú skôr tragikomický nádych. Vo filme plnom dojatia a smiechu sa pred kamerou stretli Karel RodenRegina Rázlová. Vo vedľajšej úlohe sa predstaví aj  Zuzana Kanócz. Film má 7 nominácií na Českého leva!                    

(Česko – Slovensko, 2023, 113´, 4 € / 6 €) / UKÁŽKA // ČSFD 82%            

25.2.2024 | 16:00 | nedeľa

bod.K7 – pešia zóna

* aj pre deti!  

11-ročný Tonko má jedinečnú vlastnosť – od narodenia svieti.

JJeho starostliví rodičia sa ho snažia držať doma a chrániť pred vonkajším svetom. Keď sa do ich domu pred Vianocami nasťahuje tajomná Slávka, Tonkov svet sa obráti naruby. Získava prvú skutočnú kamarátku a vydáva sa s ňou na dobrodružné pátranie po pôvode záhadných chumáčikov tmy, ktoré vysávajú slnečný svit. Animovaný film o tom, aké je to byť iný, príbeh o priateľstve, fantázii, svetle a tme. Film má 2 nominácie na Českého leva!                

(ČR – SR – Maď., 2023, 84´, 4 € / 5 €, film uvádzame v slovenskom dabingu) / UKÁŽKA // ČSFD 84% 

28.2.2024 | 19:30 | streda

SYNAGÓGA NITRA

* SCANDI

Boli sme úžasní, sme stále úžasní!

V komédii Lukasa Moodyssona sa členovia štokholmskej komunity zo 70. rokov po dlhom čase opäť stretávajú, aby oživili staré lásky a zistili, že ich životy sú rovnako chaotické ako predtým. V roku 1975 žila skupina idealistov v komunite s názvom Spoločne. Teraz, v roku 1999, má komunita nový dom a je najmenšia na svete – tvoria ju len dvaja ľudia, Göran a Klasse. Klasse sa cíti trochu osamelý, a tak sa rozhodne prekvapiť Görana v deň jeho narodenín. V tejto čiernej komédii obľúbený švédsky režisér Lukas Moodysson uvádza divákov s dávkou uštipačnosti i sympatií do fiktívnej štokholmskej komunity. Konfrontuje dvojicu priateľov s postavami, ktoré im pripadajú úplne cudzie, aby časom pochopili, ako sa všetko mení, a uvedomili si, že nie všetko v živote ide úplne podľa plánu.                                          

(Švédsko – Dánsko, 2023, 115´, 4 € / 6 €) / UKÁŽKA // ČSFD            

29.2.2024 | 19:30 | štvrtok

SYNAGÓGA NITRA

Román ocenený Nobelovou cenou tentoraz v unikátnej verzii animovanej maľby.

Ústrednou postavou príbehu je krásna Jagna, chudobné dievča, do ktorého sa zamiluje starý a bohatý sedliak Boryna. Napriek protestom svojej rodiny sa s ňou ožení. Jagna však stojí pred rozhodnutím, či je pre ňu dôležitejší spokojný život, alebo láska k Antekovi, Borynovmu synovy. Nanešťastie, v krajine tradícií sa láske nedáva prednosť. Pre autorskú dvojicu manželov Welchmanovcov bol tento film ďalšou objavnou cestou, ktorá im umožnila hlbšie preniknúť do emocionálnych možností a estetickej krásy, ktorú môže animácia v podobe špeciálnej olejomaľby vniesť do filmového príbehu.   Poľský národný nominant na Oscara za rok 2023!  (Poľsko – Srbsko – Litva, 2023, 114´, 4 € / 5 €) / UKÁŽKA // ČSFD 89%