JÚL 2023

6.7.2023 | 21:30 | štvrtok

HIDEPARK NITRA

Pavol Barabáš sa vo svojom najnovšom filme plaví s priateľmi tri týždne perejami rieky Colorado.

460 km bez možnosti úniku, bez signálu, bez kontaktu s civilizovaným svetom. Mohli sa spoliehať len na seba a na priateľov v raftoch. Po troch nádherných týždňoch výprava naplnila krásny sen  a odišla z Grand Canyonu so silnými dojmami a túžbou vrátiť sa tam. 

(Slovensko, 2023, 64´/UKÁŽKA // ČSFD )

13.7.2023 | 21:30 | štvrtok

HIDEPARK NITRA

Divácky najúspešnejšia slovenská komédia posledného desaťročia.

Divoké 90. roky. Šuštiakové súpravy, pestrofarebné saká, veľké magnetofóny, videoprehrávače, gýčová dancefloor hudba, videopožičovne na každom kroku, nové spoločenské pomery, záplava rôznych podvodníčkov, začínajúci organizovaný zločin a s ním spojené násilie a korupcia. V tomto čase a prostredí anonymného slovenského malomesta sa odohráva príbeh Laca Hundera – údržbára v múzeu, ktorý je hrdý na svoju prácu, ale kvôli svojej cholerickej povahe sa ocitne v nesprávnom čase na nesprávnom mieste.  (Slovensko, 2023, 108´/UKÁŽKA // ČSFD 83%)           

20.7.2023 | 21:30 | štvrtok

HIDEPARK NITRA

Najlepší európsky film roku 2022 + 3 nominácie na OSCARA

Model Carl a jeho partnerka influencerka Yaya sú pozvaní na luxusnú výletnú plavbu. Spoločnosť im tu robí skutočne vybraná „smotánka“. Je tu aj starý mládenec hľadajúci životnú lásku, výstredný ruský obchodník a celému výletu vládne kapitán (Woody Harrelson), ktorý je večne pod parou. Keď nečakaná udalosť zamieša kartami, charaktery cestujúcich sa ukážu v pravom svetle. Dvojnásobný víťaz Zlaté palmy z festivalu v Cannes Ruben Östlund (Vyššia moc ; Štvorec) nakrútil ostrú satirickú komédiu o spoločenských úlohách a opojnej sile moci, ktorá nenechá na žiadnom z pasažierov niť suchú. VÍŤAZNÝ FILM MFF V CANNES ´22.              

(Švédsko, Franc., V. Británia, Nem., 2022, 142´/UKÁŽKA // ČSFD 75%

27.7.2023 | 21:30 | štvrtok

HIDEPARK NITRA

PIARGY

Milostný príbeh o nejasnej vine, láske a krutom treste.

Dedina Piargy bude žiť hriešnym životom, pokiaľ v jednu fašiangovú noc celkom nezmizne. Akoby ju čerti odniesli s ľuďmi, domami aj zvieratami. Naplnia sa proroctvá starej vedmy Uli (Jana Oľhová) o príchode ancikrista a krutom treste? Film vznikol na motívy novely Františka Švantnera. Mladá, krásna a chudobná Juliša (Judit Bárdos) tu zaplatí krutú daň za túžbu po lepšom živote. Keď sa vydá za syna najbohatšieho statkára Martina (Daniel Fischer), ocitne sa v rodine, kde vládnu tvrdé pravidlá. Nielenže bude čeliť nepríjemnému tlaku svokry, ale nedokáže sa ubrániť ani násilným zvodom svokra (Attila Mokos). Juliša sa napriek tomu do manželovho otca zamiluje a vznikne ľúbostný trojuholník. Zakázané tajomstvo však neostane dlho utajené a vyťažiť z neho zatúžia všetci. Julišina sestra, ľudia v obci a dokonca aj dedinský kňaz.       
(SR – ČR – Macedónsko, 2022, 100´) /UKÁŽKA // ČSFD 73%